Vanliga frågor – Ansiktsoperationer

Kostnad & Info
  • Vanligaste kroppsoperationen? Bukplastik och fettsugning
  • Blir jag sövd? I de allra flesta fallen blir man sövd
  • Hur länge blir jag sjukskriven? I regel 1-3 veckor
Blir jag sövd vid operationen?
Helnarkos är aktuellt vid större näskirurgi och pannlyft. Om du är rädd för narkos så är detta något du kan prata med din plastikkirurg om. Det är inte ovanligt att man är rädd för narkos men det är oftast på felaktiga grunder denna rädsla finns. Under konsultationen kommer man fram till vad som är passande för dig under din operation. Övrig ansiktskirurgi görs i de flesta fallen med s.k. intravenös sedering (lugnande spruta) kompletterad med lokalbedövning. Adekvat mängd av lugnande och smärtstillande medel garanterar dig smärtfrihet både under och efter ingreppet.

Gör det ont att bli opererad?
Lokalbedövningen injiceras alltid efter att patienten fått lugnande och smärtstillande mediciner. Dessa ger mindre minnesförlust för själva ingreppet och smärtfrihet. Efter operation får man beroende på vilken operation som genomförts adekvat med smärtstillande för att ge dig en så smärtfri återhämtning som möjligt.

Hur länge är jag sjukskriven/arbetsoförmögen?
Svullnader och blåmärken uppstår i regel efter en operation i ansiktet. Vanligtvis kan man återgå till dagliga sysslor inom 1 vecka efter en operation i ansikte. Efter ett ansiktslyft kan det dock ta cirka 10-14 dagar innan man är presentabel. Varierande grad av blåmärken kan uppträda. Detta kan lätt döljas med smink eller solglasögon.

Vilka operationer utförs i ansiktet?
Den vanligaste orsaken till att vilja förändra ansiktets utseende, bland våra patienter, är önskan om att rätta till en deformitet eller återställa vad åldrandet förändrat. Med sofistikerade tekniker och lång erfarenhet ligger Oranos Plastikkirurgi i framkant när det kommer till ansiktsoperationer. Resultaten är långvariga och återhämtningstiden är i regel relativt kort när man väljer plastikkirurgi som behandlingsalternativ i ansiktsregionen. Ingrepp såsom ögonlocksplastik, ansikstlyft och pann/ögonbrynslyft är plastikkirurgiska ingrepp som är vanligt förekommande för att förhindra åldrandet. Andra vanligt förekommande ingrepp såsom näsplastik, öronplastik, hakförstoring är exempel på estetiska operationer som utförs för att reducera missnöje kring det medfödda utseendet.
Det vanligaste ingreppet är ansiktslyft, tätt åtföljt av ögonlocksplastik, oftast i kombination. Även pannlyft/ögonbrynslyft förekommer ofta. Örontillbakasättningar kan vara aktuella i alla åldersgrupper. Näsplastiker av varierande slag utgör en egen grupp där vi alltid konsulterar en erfaren öron-näs-hals specialist som rutinmässigt bistår vid större operationer.

Har jag förband efteråt?
Det hela beror på vilken/vilka operationer du ska genomföra hos oss. Ögonlocksoperationer kräver inget förband. Efter ett ansiktslyft är kinderna omslutna i elastiskt bandage under några dagar medan näs- och öronoperationer kräver stödbandage under någon vecka. Du får även närmre instruktioner kring hur ditt förband ska användas efter din operation hos oss.

När kommer jag på kontroll?

Direkt efter operationen träffas vi inom en vecka. Skulle det behövas ytterligare kontroller efter det så avtalar vi ytterligare tider. Slutkontrollen infaller mellan 6-12 månader postoperativt

Om Vanliga frågor Bröstoperationer

Vi har här samlat vanliga frågor som rör en plastikoperation av brösten. Har du frågor som inte blivit besvarade så kontakta oss vänligen för svar eller boka en konsultationstid hos en av våra specialister i plastikkirurgi.

Kostnad & Info
  • Vanligaste bröstoperationen? Bröstförstoring
  • Blir jag sövd? I de allra flesta fallen blir man sövd
  • Hur länge blir jag sjukskriven? I regel 1-3 veckor
Blir jag sövd vid operation?
Vi har möjlighet att utföra bröstoperationer i både narkos eller sedering. Lokalbedövning används alltid för smärtfrihet postoperativt. Om du är rädd för narkos så är detta något du kan prata med din plastikkirurg om. Det är inte ovanligt att man är rädd för narkos men det är oftast på felaktiga grunder denna rädsla finns. Under konsultationen kommer man fram till vad som är passande för dig under din operation. Utför man en bröstförstoring med eget fett så görs denna i regel med lätt sedering och lokalbedövning och likaså gäller indragna bröstvårtor när denna operation utförs utan att kombineras med till exempel en bröstförstoring.

Hur tas jag hand om efter operationen?
Hos oss kommer alltid din säkerhet först. Vi vill att våra patienter ska må som bäst och vara under de säkraste förhållandena och därför bygger en stor del av vår verksamhet på dagkirurgisk verksamhet.
Vid större ingrepp erbjuds kvalificerad eftervård och vi avgör tillsammans med patienten vilka behov som föreligger. Vi finns tillgängliga dygnet runt för dig oavsett om du stannar eller åker hem. Du behöver aldrig känna dig orolig då du kan ringa vårt journummer efter stängningstid.

Har jag förband efteråt?
Beroende på vilken bröstoperation du genomför så anpassas även förbandet för dig. Oftast är det ett specialförband i form av en BH-väst som finns på kliniken.
Detta används som regel i 2 – 3 veckor, dygnet runt, men det beror på dina förutsättningar och exakta anvisningar får du av din plastikkirurg eller av din sköterska efter operationen.

När kommer jag på efterkontroll?
Har du kommit mer än 45 minuter ifrån Helsingborg så brukar du ha en efterkontroll dagen efter operation, annars utförs den första kontrollen inom en veckas tid. Vidare kontroller är beroende av vilken bröstoperation du har genomgått och du kommer få närmare information om vad som gäller just dig på din konsultation och på operationsdagen. Man kan dock generellt säga att slutkontrollen infaller efter sex till tolv månader.

Vilken typ av operationer utför vi på brösten?
Det vanligaste ingreppet inom denna kategori är bröstförstoring med implantat. Missnöjet med bröstens storlek, form eller bristande symmetri är främsta orsaken till att patienten söker plastikkirurgisk experthjälp. Bröstförstoringar kan göras i kombination med bröstlyft. Den vanligaste typen av implantat vi använder är “hallongelé”-implantat av märket Mentor. De erfarna specialisterna i Plastikkirurgi på Oranos Plastikkirurgi utför en betydande del av alla bröstförstoringar i Sverige årligen. Vi arbetar självfallet endast med medicinskt beprövade tekniker.
Ett intressant alternativ, i utvalda fall, kan vara en bröstförstoring med eget fett. Detta kan vara av intresse när man är ute efter ett naturligare alternativ, detta sett utifrån det använda förstoringsmaterialet. Vi kan även byta implantat på dig som redan fått implantat in-opererade tidigare. Detta kan du tänkas vilja göra om du är missnöjd med storleken efter bröstförstoringen, om du har trasiga implantat eller andra problem med dina bröst. En bröstförstoring kombineras ibland med att korrigera indragna bröstvårtor. Operationer som utförs på bröst är följande: bröstförstoring, bröstförstoring med eget fett, bröstlyft, bröstreduktionsplastik och manliga bröstoperationer på grund av gynekomasti.

Hur länge är jag sjukskriven/arbetsoförmögen?
Precis som smärta så är även återhämtningstiden individuell men du kommer inte vara sängliggande någon längre tid oberoende av vilken bröstoperation du utfört. Att återhämta sig från en bröstförstoring med snitt i bröstvecket går till exempel snabbare än att komma tillbaka till vardagen efter en bröstförminskning eller när man gjort en bröstförstoring genom armhålan. Du kan efter ett par dagar återgå till ditt vanliga liv förutom att du ska undvika tunga lyft och träning.

Gör det ont att bli opererad?
Själva operationen och direkt efter operationen kommer inte göra ont, detta ser vi till genom att använda lokalbedövning samt pre-medicinering. De som genomfört en bröstoperation brukar berätta att dag två till fyra är de värsta och en ordentlig träningsvärk eller ett tryck över brösten på grund av bröstbandet inte är ovanligt. Att man skriker eller gråter på grund av smärtan är inte förekommande hos oss när vi utför sedvanliga bröstoperationer men ett hanterbart ”tryck” över bröstet kommer man sannolikt ha.

Vilka implantat använder ni?

Vi har möjlighet att välja fritt bland de tillverkare som producerar implantat men arbetar nästan uteslutande med bröstimplantat från Mentor. Mentors silikonfyllda bröstimplantat är tillverkade i den högteknologiska produktionsanläggningen i Leiden, Nederländerna. Denna avancerade produktionsanläggning är den största av sitt slag i världen. Den visar upp många banbrytande teknologiska framsteg vilka är nya inom bröstimplantatsindustrin. Mentor utför forskning, utveckling och produktion vid ett flertal anläggningar i Europa och USA. Mentor var den första implantattillverkaren som lyckades erhålla CE märkning för sina produkter. Mentor är stolt över kvaliteten hos vart och ett av sina bröstimplantat och patienter kan vara säkra på att bakom deras beslut att använda sig av Mentors produkter finns ett företag med stor omtanke.Mentors gelfyllda bröstimplantat har en unik kohesiv gel. Det betyder att gelen fungerar som fast material istället för vätska. Gelen håller ihop ordentligt men efterliknar känslan hos bröstvävnaden. Gelfyllda bröstimplantat ger ofta ett mer naturligt utseende och och en mer naturlig känsla. Implantat finns i många olika former, storlekar, ytstrukturer och kohesivitetsnivåer för att passa olika kroppstyper. Bröstimplantatens former och storlekar Beroende på vilken form du vill uppnå, kan kirurgen välja ett runt eller ett anatomiskt format implantat. Båda formerna finns som gelfyllda och koksaltlösningsfyllda alternativ.

Om Vanliga frågor Kroppsoperation

Vi har här samlat vanliga frågor som rör en plastikoperation av kroppen. Har du frågor som inte blivit besvarade så kontakta oss vänligen för svar eller boka en konsultationstid hos en av våra specialister i plastikkirurgi.

Kostnad & Info
  • Vanligaste kroppsoperationen? Bukplastik och fettsugning
  • Blir jag sövd? I de allra flesta fallen blir man sövd
  • Hur länge blir jag sjukskriven? I regel 1-3 veckor
Blir man sövd vid operation?

Fettsugningstekniken WAL med body-jet ™ förutsätter att det opererade området prepareras med endast mindre kvantiteter av utspätt lokalbedövning med adrenalin; allt i syfte att ta bort fett utan blödning. Patienten är vaken, lugn och totalt smärtfri. Av hänsyn till patientens välbefinnande brukar lätt sedering rekommenderas. Bukplastik genomförs alltid i narkos medan mindre hudplastik kräver endast lokalbedövning med lätt sedering. Om du är rädd för narkos så är detta något du kan prata med din plastikkirurg om. Det är inte ovanligt att man är rädd för narkos men det är oftast på felaktiga grunder denna rädsla finns. Under konsultationen kommer man fram till vad som är passande för dig under din operation.

Har jag förband efteråt?

Specialdesignade kompressionsförband införskaffas för din räkning inför operationen och anbringas direkt efteråt. Förbandens konstruktion möjliggör toalettbesök och hygienskötsel utan avtagande under den första postoperativa perioden. Kompressionsbandage skall bäras 4-6 veckor postoperativt beroende på omständigheterna som svullnadsgraden, hudens kondition och arten av arbete.

Gör det ont att bli opererad?

Smärtgraden varierar väldigt mycket från person till person och beroende på vilket ingrepp som genomförts. En fettsugning upplevs oftast inte som en smärtfull upplevelse medan en större bukplastik oftare kan upplevas mer smärtfullt. Som patient hos Oranos Plastikkirurgi får man självfallet adekvat smärtstillande både före & efter sin operation.

Hur länge är man sjukskriven/arbetsoförmögen?

Efter fettsugning med WAL tekniken body-jet ™ kan man arbeta inom 2-3 dagar medan bukplastik kräver upp till 3 veckors sjukskrivning, allt beroende på vilket arbete man har. Vad som specifikt gäller för dig får du information om på din konsultation.

Vilka operationer utförs oftast på kroppen?

Kroppsomformande operationer som efterfrågas oftast idag har i många gånger samband med ogynnsam inverkan av extensiv viktnedgång hos tidigare överviktiga patienter. Områden som inte kan bantas eller tränas bort avhjälps med olika kirurgiska ingrepp. Hos Oranos Plasikkirurgi är ett av de vanligaste ingreppen fettsugning, detta är oftast en smärtfri upplevelse med kort återhämtningstid. Ibland kan detta göras i kombination om så krävs, såsom fettsugning, bukplastik, lårplastik, armplastik för att råda bukt på svåråtkomliga fettdepåer eller överblivet skinn. Det kan vara tal om att behandla ett mindre område som “kärlekshandtagen” med en fettsugning eller operationer över flera stora områden efter en kraftig viktnedgång vid tex. en gastric bypass operation som lämnat efter spår på patienten. I de fall där hudsammandragningen inte kan påräknas rekommenderas samtidig hudplastik. På bukens framsida rekommenderas i detta läge bukplastik med eller utan navelförflyttning. Åtstramning av slapp magmuskulatur kan vara aktuellt samtidigt. Finns det någon specifik operation som inte står listad här eller som du är mer nyfiken på är du självfallet välkommen att kontakta oss.

Hur tas jag hand om efter operationen?
Hos oss kommer alltid din säkerhet först. Vi vill att våra patienter ska må som bäst och vara under de säkraste förhållandena och därför bygger en stor del av vår verksamhet på dagkirurgisk verksamhet.
Vid större ingrepp erbjuds kvalificerad eftervård och vi avgör tillsammans med patienten vilka behov som föreligger. Vi finns tillgängliga dygnet runt för dig oavsett om du stannar eller åker hem. Du behöver aldrig känna dig orolig då du kan ringa vårt journummer efter stängningstid.

Måste man övernatta på kliniken?
Fettsugning/fettskulptur med WAL tekniken body-jet ™ utförs utan behov för patienten att stanna längre än någon timme efter ingreppet. Större bukplastik med naveltransposition behöver ibland 1 dygns eftervård som vi i dessa fall erbjuder.

När kommer man på kontroll?
Vanligtvis kommer man på efterkontroll inom 1 vecka, långt resande patienter kommer redan dagen efter ingreppet. Vidare kontroller är beroende av operationstypen, dock generellt kan sägas att slutkontrollen infaller efter 12 månader.

Drottninggatan 42 Helsingborg