Vanliga frågor

Här kan du klicka på de olika frågorna och hitta svaren.

Bröst

  • Vanligaste bröstoperationen? Bröstförstoring
  • Blir jag sövd? I de allra flesta fallen blir man sövd
  • Hur länge blir jag sjukskriven? I regel 1-3 veckor
Vi har möjlighet att utföra bröstoperationer i både narkos eller sedering. Lokalbedövning används alltid för smärtfrihet postoperativt. Om du är rädd för narkos så är detta något du kan prata med din plastikkirurg om. Det är inte ovanligt att man är rädd för narkos men det är oftast på felaktiga grunder denna rädsla finns. Under konsultationen kommer man fram till vad som är passande för dig under din operation. Utför man en bröstförstoring med eget fett så görs denna i regel med lätt sedering och lokalbedövning och likaså gäller indragna bröstvårtor när denna operation utförs utan att kombineras med till exempel en bröstförstoring.

Hos oss kommer alltid din säkerhet först. Vi vill att våra patienter ska må som bäst och vara under de säkraste förhållandena och därför bygger en stor del av vår verksamhet på dagkirurgisk verksamhet.
Vid större ingrepp erbjuds kvalificerad eftervård och vi avgör tillsammans med patienten vilka behov som föreligger. Vi finns tillgängliga dygnet runt för dig oavsett om du stannar eller åker hem. Du behöver aldrig känna dig orolig då du kan ringa vårt journummer efter stängningstid.

Beroende på vilken bröstoperation du genomför så anpassas även förbandet för dig. Oftast är det ett specialförband i form av en BH-väst som finns på kliniken. Detta används som regel i 2 – 3 veckor, dygnet runt, men det beror på dina förutsättningar och exakta anvisningar får du av din plastikkirurg eller av din sköterska efter operationen.

Har du kommit mer än 45 minuter ifrån Helsingborg så brukar du ha en efterkontroll dagen efter operation, annars utförs den första kontrollen inom en veckas tid. Vidare kontroller är beroende av vilken bröstoperation du har genomgått och du kommer få närmare information om vad som gäller just dig på din konsultation och på operationsdagen. Man kan dock generellt säga att slutkontrollen infaller efter sex till tolv månader.

Det vanligaste ingreppet inom denna kategori är bröstförstoring med implantat. Missnöjet med bröstens storlek, form eller bristande symmetri är främsta orsaken till att patienten söker plastikkirurgisk experthjälp. Bröstförstoringar kan göras i kombination med bröstlyft. Den vanligaste typen av implantat vi använder är “hallongelé”-implantat av märket Mentor. De erfarna specialisterna i Plastikkirurgi på Oranos Plastikkirurgi utför en betydande del av alla bröstförstoringar i Sverige årligen. Vi arbetar självfallet endast med medicinskt beprövade tekniker. Ett intressant alternativ, i utvalda fall, kan vara en bröstförstoring med eget fett. Detta kan vara av intresse när man är ute efter ett naturligare alternativ, detta sett utifrån det använda förstoringsmaterialet. Vi kan även byta implantat på dig som redan fått implantat in-opererade tidigare. Detta kan du tänkas vilja göra om du är missnöjd med storleken efter bröstförstoringen, om du har trasiga implantat eller andra problem med dina bröst. En bröstförstoring kombineras ibland med att korrigera indragna bröstvårtor. Operationer som utförs på bröst är följande: bröstförstoring, bröstförstoring med eget fett, bröstlyft, bröstreduktionsplastik och manliga bröstoperationer på grund av gynekomasti.
Precis som smärta så är även återhämtningstiden individuell men du kommer inte vara sängliggande någon längre tid oberoende av vilken bröstoperation du utfört. Att återhämta sig från en bröstförstoring med snitt i bröstvecket går till exempel snabbare än att komma tillbaka till vardagen efter en bröstförminskning eller när man gjort en bröstförstoring genom armhålan. Du kan efter ett par dagar återgå till ditt vanliga liv förutom att du ska undvika tunga lyft och träning.
Själva operationen och direkt efter operationen kommer inte göra ont, detta ser vi till genom att använda lokalbedövning samt pre-medicinering. De som genomfört en bröstoperation brukar berätta att dag två till fyra är de värsta och en ordentlig träningsvärk eller ett tryck över brösten på grund av bröstbandet inte är ovanligt. Att man skriker eller gråter på grund av smärtan är inte förekommande hos oss när vi utför sedvanliga bröstoperationer men ett hanterbart ”tryck” över bröstet kommer man sannolikt ha.
Vi har möjlighet att välja fritt bland de tillverkare som producerar implantat men arbetar nästan uteslutande med bröstimplantat från Mentor. Mentors silikonfyllda bröstimplantat är tillverkade i den högteknologiska produktionsanläggningen i Leiden, Nederländerna. Denna avancerade produktionsanläggning är den största av sitt slag i världen. Den visar upp många banbrytande teknologiska framsteg vilka är nya inom bröstimplantatsindustrin. Mentor utför forskning, utveckling och produktion vid ett flertal anläggningar i Europa och USA. Mentor var den första implantattillverkaren som lyckades erhålla CE märkning för sina produkter. Mentor är stolt över kvaliteten hos vart och ett av sina bröstimplantat och patienter kan vara säkra på att bakom deras beslut att använda sig av Mentors produkter finns ett företag med stor omtanke.Mentors gelfyllda bröstimplantat har en unik kohesiv gel. Det betyder att gelen fungerar som fast material istället för vätska. Gelen håller ihop ordentligt men efterliknar känslan hos bröstvävnaden. Gelfyllda bröstimplantat ger ofta ett mer naturligt utseende och och en mer naturlig känsla. Implantat finns i många olika former, storlekar, ytstrukturer och kohesivitetsnivåer för att passa olika kroppstyper. Bröstimplantatens former och storlekar Beroende på vilken form du vill uppnå, kan kirurgen välja ett runt eller ett anatomiskt format implantat. Båda formerna finns som gelfyllda och koksaltlösningsfyllda alternativ.

Kropp

  • Vanligaste kroppsoperationen? Bukplastik och fettsugning
  • Blir jag sövd? I de allra flesta fallen blir man sövd
  • Hur länge blir jag sjukskriven? I regel 1-3 veckor

Fettsugningstekniken WAL med body-jet ™ förutsätter att det opererade området prepareras med endast mindre kvantiteter av utspätt lokalbedövning med adrenalin; allt i syfte att ta bort fett utan blödning. Patienten är vaken, lugn och totalt smärtfri. Av hänsyn till patientens välbefinnande brukar lätt sedering rekommenderas. Bukplastik genomförs alltid i narkos medan mindre hudplastik kräver endast lokalbedövning med lätt sedering. Om du är rädd för narkos så är detta något du kan prata med din plastikkirurg om. Det är inte ovanligt att man är rädd för narkos men det är oftast på felaktiga grunder denna rädsla finns. Under konsultationen kommer man fram till vad som är passande för dig under din operation.

 

Specialdesignade kompressionsförband införskaffas för din räkning inför operationen och anbringas direkt efteråt. Förbandens konstruktion möjliggör toalettbesök och hygienskötsel utan avtagande under den första postoperativa perioden. Kompressionsbandage skall bäras 4-6 veckor postoperativt beroende på omständigheterna som svullnadsgraden, hudens kondition och arten av arbete.
Smärtgraden varierar väldigt mycket från person till person och beroende på vilket ingrepp som genomförts. En fettsugning upplevs oftast inte som en smärtfull upplevelse medan en större bukplastik oftare kan upplevas mer smärtfullt. Som patient hos Oranos Plastikkirurgi får man självfallet adekvat smärtstillande både före & efter sin operation.
Efter fettsugning med WAL tekniken body-jet ™ kan man arbeta inom 2-3 dagar medan bukplastik kräver upp till 3 veckors sjukskrivning, allt beroende på vilket arbete man har. Vad som specifikt gäller för dig får du information om på din konsultation.
Kroppsomformande operationer som efterfrågas oftast idag har i många gånger samband med ogynnsam inverkan av extensiv viktnedgång hos tidigare överviktiga patienter. Områden som inte kan bantas eller tränas bort avhjälps med olika kirurgiska ingrepp. Hos Oranos Plasikkirurgi är ett av de vanligaste ingreppen fettsugning, detta är oftast en smärtfri upplevelse med kort återhämtningstid. Ibland kan detta göras i kombination om så krävs, såsom fettsugning, bukplastik, lårplastik, armplastik för att råda bukt på svåråtkomliga fettdepåer eller överblivet skinn. Det kan vara tal om att behandla ett mindre område som “kärlekshandtagen” med en fettsugning eller operationer över flera stora områden efter en kraftig viktnedgång vid tex. en gastric bypass operation som lämnat efter spår på patienten. I de fall där hudsammandragningen inte kan påräknas rekommenderas samtidig hudplastik. På bukens framsida rekommenderas i detta läge bukplastik med eller utan navelförflyttning. Åtstramning av slapp magmuskulatur kan vara aktuellt samtidigt. Finns det någon specifik operation som inte står listad här eller som du är mer nyfiken på är du självfallet välkommen att kontakta oss.
Hos oss kommer alltid din säkerhet först. Vi vill att våra patienter ska må som bäst och vara under de säkraste förhållandena och därför bygger en stor del av vår verksamhet på dagkirurgisk verksamhet. Vid större ingrepp erbjuds kvalificerad eftervård och vi avgör tillsammans med patienten vilka behov som föreligger. Vi finns tillgängliga dygnet runt för dig oavsett om du stannar eller åker hem. Du behöver aldrig känna dig orolig då du kan ringa vårt journummer efter stängningstid.
Fettsugning/fettskulptur med WAL tekniken body-jet ™ utförs utan behov för patienten att stanna längre än någon timme efter ingreppet. Större bukplastik med naveltransposition behöver ibland 1 dygns eftervård som vi i dessa fall erbjuder.
Vanligtvis kommer man på efterkontroll inom 1 vecka, långt resande patienter kommer redan dagen efter ingreppet. Vidare kontroller är beroende av operationstypen, dock generellt kan sägas att slutkontrollen infaller efter 12 månader.

Ansikte

  • Vanligaste kroppsoperationen? Bukplastik och fettsugning
  • Blir jag sövd? I de allra flesta fallen blir man sövd
  • Hur länge blir jag sjukskriven? I regel 1-3 veckor
Helnarkos är aktuellt vid större näskirurgi och pannlyft. Om du är rädd för narkos så är detta något du kan prata med din plastikkirurg om. Det är inte ovanligt att man är rädd för narkos men det är oftast på felaktiga grunder denna rädsla finns. Under konsultationen kommer man fram till vad som är passande för dig under din operation. Övrig ansiktskirurgi görs i de flesta fallen med s.k. intravenös sedering (lugnande spruta) kompletterad med lokalbedövning. Adekvat mängd av lugnande och smärtstillande medel garanterar dig smärtfrihet både under och efter ingreppet.
Lokalbedövningen injiceras alltid efter att patienten fått lugnande och smärtstillande mediciner. Dessa ger mindre minnesförlust för själva ingreppet och smärtfrihet. Efter operation får man beroende på vilken operation som genomförts adekvat med smärtstillande för att ge dig en så smärtfri återhämtning som möjligt.
Svullnader och blåmärken uppstår i regel efter en operation i ansiktet. Vanligtvis kan man återgå till dagliga sysslor inom 1 vecka efter en operation i ansikte. Efter ett ansiktslyft kan det dock ta cirka 10-14 dagar innan man är presentabel. Varierande grad av blåmärken kan uppträda. Detta kan lätt döljas med smink eller solglasögon.
Den vanligaste orsaken till att vilja förändra ansiktets utseende, bland våra patienter, är önskan om att rätta till en deformitet eller återställa vad åldrandet förändrat. Med sofistikerade tekniker och lång erfarenhet ligger Oranos Plastikkirurgi i framkant när det kommer till ansiktsoperationer. Resultaten är långvariga och återhämtningstiden är i regel relativt kort när man väljer plastikkirurgi som behandlingsalternativ i ansiktsregionen. Ingrepp såsom ögonlocksplastik, ansikstlyft och pann/ögonbrynslyft är plastikkirurgiska ingrepp som är vanligt förekommande för att förhindra åldrandet. Andra vanligt förekommande ingrepp såsom näsplastik, öronplastik, hakförstoring är exempel på estetiska operationer som utförs för att reducera missnöje kring det medfödda utseendet. Det vanligaste ingreppet är ansiktslyft, tätt åtföljt av ögonlocksplastik, oftast i kombination. Även pannlyft/ögonbrynslyft förekommer ofta. Örontillbakasättningar kan vara aktuella i alla åldersgrupper. Näsplastiker av varierande slag utgör en egen grupp där vi alltid konsulterar en erfaren öron-näs-hals specialist som rutinmässigt bistår vid större operationer.
Det hela beror på vilken/vilka operationer du ska genomföra hos oss. Ögonlocksoperationer kräver inget förband. Efter ett ansiktslyft är kinderna omslutna i elastiskt bandage under några dagar medan näs- och öronoperationer kräver stödbandage under någon vecka. Du får även närmre instruktioner kring hur ditt förband ska användas efter din operation hos oss.
Direkt efter operationen träffas vi inom en vecka. Skulle det behövas ytterligare kontroller efter det så avtalar vi ytterligare tider. Slutkontrollen infaller mellan 6-12 månader postoperativt.

Genom att ringa till kliniken på tel 0101010900 eller mejla oss till info@oranos.se

Vissa av det mindre intimingreppen utföras i lokalbedövning. Vid större och om flera ingrepps utförs vid samma operationstillfälle utförs ingreppen i narkos.

I det flesta fall lämnar våra patienter kliniken redan 2-3 timmar efter sin operation.

Efter att magballongen har satts in fylls den med saltlösning. Ballongen kommer delvis att fylla magen för att hjälpa en person att känna sig mindre hungrig så att han eller hon kan konsumera mindre portioner mat och ändå känna sig nöjd med mängden.
Ballongen sätts in i magen genom munnen utan behov av operation. Läkaren sätter in en endoskopkamera (gastroskop) i buken. Om inga avvikelser observeras passerar ballongen genom munnen och ner i matstrupen och in i magen. Inuti magen fylls ballongen med en steril saltlösning genom ett litet påfyllningsrör fäst vid ballongen. När den väl är fylld tar läkaren bort röret genom att försiktigt dra i den yttre änden, varefter ballongen ligger fritt i buken. Denna procedur utförs av en kvalificerad gastroenterolog och utbildad vårdpersonal. Placering av ballongen tar ungefär 20 minuter, varefter patienten övervakas i ca. 1 timme, varefter patienten skickas hem.
Abdominal Balloon är utformad för att hjälpa till med viktminskning hos människor som helst har 10 till 30 kg vikt att förlora. Patienten måste ha ett BMI på 27 och uppåt för att bukballongen ska kunna erbjudas. Det används även för personer som inte är lämpliga för andra typer av viktminskningskirurgi. Användningen av en gastrisk ballong kan hjälpa till att minska vikten före operationen, vilket minskar riskerna med kirurgiska ingrepp på överviktiga patienter.
Bukballongen kan placeras i buken under en period av 6-12 månader, perioden beror på hur mycket du vill gå ner i vikt och ballongen justeras därefter. Om din läkare rekommenderar att ballongen används i mer än 6 månader är det nödvändigt att ballongen byts ut mot en ny.
Läkaren kommer att placera ett färgämne i ballongen som heter Methlyene blue. Detta hjälper dig att identifiera en tidig tömning eller läckage eftersom det kommer att ändra din urins färg till grön. Om detta skulle inträffa, meddela kliniken omedelbart så att ballongen kan tas bort.
Bukballongen avlägsnas på samma sätt som den placerades; via matstrupen och munnen. Med en endoskopisk kamera sätter läkaren in en kateter genom munnen och in i buken. Ballongen punkteras sedan och tappas ut. När ballongen är tömd kan den tas och tas bort.
Under den första veckan av proceduren ska du inte planera några tunga aktiviteter. När din kropp har anpassat sig till ballongen kan du fortsätta dina normala aktiviteter. Det rekommenderas starkt att starta ett regelbundet träningsprogram för att uppnå bättre resultat.
Det är viktigt för dig att förstå att magballongen är ett verktyg för att stödja viktminskning och bör användas i samband med kost, motion och ett uppföljningsprogram. Mängden vikt du förlorar och behåller beror på hur noggrant du följer din kost och långsiktiga livsstilsförändringar. Läs mer om GastriBalls vetenskapligt bevisade effekt här!
Det är mycket troligt att förekomsten av ballongen i buken kan orsaka illamående eller kräkningar i 5-7 dagar efter placering. Vår klinik ordinerar medicin för att minimera dessa potentiella biverkningar, men dessa kan inträffa under de första dagarna. Under en period av 5-7 dagar är det en bra idé att ta ledigt från jobbet på grund av möjligheten till illamående. Det finns en möjlighet att du bara tappar en liten del av din vikt. Detta beror naturligtvis på ditt engagemang för din kost och din livsstil.
Det kommer att finnas obehag de första dagarna efter ingreppet. Därefter kommer magballongen att ge dig en känsla av mättnad.
Du bör planera minst 5-7 dagar av inaktivitet för att komma över proceduren. Man kan förvänta sig en period på upp till 14 dagar efter operation med minskad energi. Därefter kommer du att kunna återuppta normal aktivitet, men det beror också på hur snabbt din kropp vänder sig till ballongen.

Det rekommenderas inte att dricka alkohol medan du har en magballong.

 

Finns det några livsmedelsrestriktioner?

 

Det finns inga livsmedelsbegränsningar, även om du inte känner för att äta så mycket som du brukar göra. Dessutom kan du känna dig obekväm om du äter fet mat eller godis. Överdriven överätning medan ballongen är på plats kan vara farlig.

Slå på/av innehåll

Den vanligaste formen av Håravfall är ärftlig. Män och kvinnor ärver genen för Håravfall från antingen den ena eller båda sina föräldrar.  Män är mest påverkad av den ärftliga genen eftersom hormonen testosteronet aktiverar den genetiska programmeringen som utlöser förlust av hårsäckar. I dagsläget finns det ingen metod för att stoppa den här typen av Håravfall förutom en Hårtransplantation. Ålder för start, grad och takt av Håravfall varierar från person till person. Flera sjukdomar, undernäring och vitaminbrist kan accelerera denna process.
Håravfall beror på genetik. Drabbas man av håravfall går det inte att hejda. Möjligtvis kan det bromsas upp, men förr eller senare faller håret obönhörligt av om man har anlag för håravfall.

Vad man kan göra är att söka hjälp och utföra en hårtransplantation. Man tar då hår från de delar av huvudet som aldrig drabbas av håravfall, nämligen tinningarna och nacken. Då får man en permanent lösning på sitt hårproblem. Man får en hårlinje som sitter kvar resten av livet. Hårtransplantation kan göras på olika sätt. Vi använder oss av framför allt två metoder när vi utför våra hårtransplantationer FUE-metoden och Stripmetoden. Hårtransplantation med FUE-metoden innebär i korthet att vi plockar hårsäcksgrupper som består av två eller tre hårsäckar och fäster dem på det området på huvudet som saknar hår. Hårtransplantation med Stripmetoden innebär att vi tar ut en hudremsa med hår. Från hudremsan separerar vi sedan hårsäckarna som sedan transplanteras Vi ger dig rätt hårtransplantation mot ditt håravfall. Hos oss får du den bästa hjälpen du behöver.

Det spelar ingen roll om du är kvinna eller man. Hos oss får du den hjälpen du behöver och till skillnad från alla andra kliniker som behandlar håravfall och utför hårtransplantationer följer läkaren med dig från början till slut. Vi vet att många tycker att det är obehagligt med håravfall. Om inte annat på det stora antal patienter med håravfall som årligen besöker oss. Du som lider av att tappa hår, tveka inte att kontakta oss för hjälp. Du vet att det finns hjälp att få i form av en hårtransplantation. En permanent lösning av håravfallet.

Ja det gör det. Det transplanterade håret avlägsnas från givarområdet från kroppen och transplanteras till önskat område. Den transplanterad vävnaden kommer ej att stötas bort eftersom den inte är främmande för kroppen. Efter Hårtransplantationen och återväxt, kommer det planterade håret bibehålla sina egna egenskaper som färg, tillväxthastighet och lockar.

Mindre sårskorpor kommer bildas på hårbotten där transplantaten har planterat. Generellt kommer dessa skorpor försvinna efter 7 dagar. Schamponering av hårbotten kan återupptas 5-7 dagar efter operationen. Stygnen från en Strip/FUT metod ska tas bort 7 -10 dagar efter operationen. Patienten ska undvika ansträngande fysiska aktiviteter för åtminstone 5 dagar. Generellt kommer de transplanterade håret att falla av 2-4 veckor efter operationen, och återväxt starta efter 3-4 månader med 1,3 cm per månad.

Beroende på vilken typ av operation och vilken typ av arbete du har kan du återgå till arbetet snabbt efter en operation. Din individuella återhämtnings tid ska du konsultera med din Hårtransplantations läkare.

Nej. Det är billigare än man tror. Den må vara dyrare än alternativa behandlingar men när man tänker på att Hårtransplantation är en permanent lösning så är det en bra investering för din framtida glädje.

De flesta blir överraskad av hur lite det känns under en operation. Självklart kommer det göra lite ont eftersom bedövningen injekteras in under hårbotten innan operationen börjat. När hårbotten är bedövad känner man inte av smärta. Om operationen tar längre tid än förväntat tillkommer mer bedövning vid behov.

Man kan genomgå en behandling och fått ett resultat.  Men för att resultatet skall vara bestående krävs det att man utför en ny behandling var 3-6 månad.

Nej laser passar inte för alla hud typer.